PROVIDÈNCIA 29 · 08024 BARCELONA

La crisi del capitalisme de plataformes i les esquerdes per repensar internet

Un internet per a la gent. Amb Alba Lafarga.

Curs

Tres sessions: els dilluns 7, 14, i 21 d'octubre, de 18:30h a 20h

Casa Blackie. Carrer Providència, 29, Barcelona.

Comprar (40€)

Internet s’està convertint en un espai cada vegada més adaptat a la publicitat. Treure el cap a les xarxes socials sembla un passeig per un centre comercial amb aparadors plens de diferents estils de vida, productes i experiències, i on la marca personal i l’individualisme són la norma per sobreviure en el nou ecosistema digital.

Si algun dia ens vam creure la promesa d’un internet alliberador, avui s’ha obert un abisme entre aquest i la realitat imperant: un internet privatitzat governat per grans empreses que tenen com a únic objectiu fer diners.

En aquest curs, analitzarem la crisi del capitalisme de plataformes i explorarem les petites esquerdes per repensar internet. Des del poder dels fans i el seu impacte en la configuració de l’espai digital a través de l’acció col·lectiva, fins a les propostes per desprivatitzar internet. És una crida a l’acció per imaginar i construir un internet que sigui de veritat per a la gent, on la col·laboració, la creativitat i el benestar comú estiguin al centre del seu disseny i funcionament.

 

 

Sessió 1. De l’internet lliure a la imposició d’allò “cuqui”.

Tot i que va haver-hi un moment en què internet semblava la promesa d’un nou món, aviat va ser absorbit pel model econòmic imperant amb tendència monopolística. En aquesta sessió resseguirem els fils del neoliberalisme digital a través de la imposició de l’estètica cuqui com a resposta a un moment de desesperança social, econòmica i climàtica.

Sessió 2. Les fans: autogestió caòtica a internet.

No cal ser hacker per habitar espais d’internet on l’organització col·lectiva està per sobre de la marca personal i la monetització. Quan l’interès econòmic no vehicula les accions, també es poden construir projectes col·laboratius sòlids i de gran impacte. En aquesta sessió farem un recorregut per l’energia caòtica de ser fan i l’organització col·lectiva en línia a través d’espais com Tumblr, Archives of Our Own, Discord o Weverse.

Sessió 3. ¿Utopíes digitals?

La crisi de les plataformes digitals evidencia la necessitat d’advocar per una reconfiguració de l’espai digital (i les seves potes fora les pantalles). En aquesta sessió explorarem algunes de les idees recents d’autores com Ben Tarnoff, Legacy Russell, Astro Taylor o Ekaitz Cancela, que escriuen sobre com construir un internet realment per a la gent.

 

Alba Lafarga és gestora cultural i vídeo-assagista a Youtube amb un canal que barreja la filosofia i la cultura pop. És graduada en filosofia i ha realitzat el màster de gestió cultural a la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat en la producció i comunicació d’activitats culturals amb diverses institucions com ara el CCCB o el festival de filosofia Barcelona Pensa. És coautora del llibre Memeceno. La era del meme en Internet (La Caja Books, 2023) i ha escrit per diferents mitjans com el diari Ara, el CCCBLab, la revista Filco o la Directa.

×

Atención al cliente

Haz clic abajo para contactar por Whatsapp o llámanos al 619 054 180.

× Chatea con nosotros