PROVIDÈNCIA 29 · 08024 BARCELONA

Les fúries, les sirenes i Medusa. Representacions i simbologia al llarg del temps.

Fascinants i fatals. Monstres femenins de la cultura clàssica. Amb Sandra Ramos.

Curs

Tres sessions: els dilluns 4, 11, 18 de novembre, de 18:30h a 20:30h

Casa Blackie. Carrer Providència, 29, Barcelona.

Comprar (40€)

La mitologia grecoromana està plena de monstres femenins que van esdevenir arquetips de la malignitat. Sota aquestes imatges negatives es condemnaven determinats trets i accions considerats una amenaça social pel sistema patriarcal de l’Antiguitat. Aquestes poderoses criatures, sempre vinculades amb un destí fatal, estan profundament arrelades en l’imaginari occidental, també pel que fa a la seva presència en la cultura pop contemporània.

En aquest curs volem deixar parlar a algunes d’aquestes monstres: les erínies o fúries, paradigmes de les dones venjadores; les sirenes, mortíferes femmes fatales, i la cèlebre Medusa, emblema de l’horror i la fascinació, així com víctima de violació i feminicidi.
A través de fonts procedents de la literatura, les arts plàstiques i el cinema, estudiarem les principals mutacions en les representacions d’aquestes monstres al llarg del temps, així com els canvis que es donen en allò que simbolitzen. Sota la convicció que no podem viure sense mites, intentarem deconstruir les narracions patriarcals que s’han fet d’elles, alhora que els donarem veu per tal que ens expliquin la seva història, sense oblidar que, quan elles parlen, no deixen de parlar-nos de les nostres identitats.

 

1. Dones monstruoses i perverses. Alteritat, abjecció i animalitat.
La venjança femenina: les fúries o la defensa de les dones.

2. Escoltar el cant de les sirenes: de la promesa de saviesa a l’engany de la luxúria.

3. La soledat de Medusa: contemplar-nos en el seus ulls.

Sandra Ramos és graduada en Filosofia per la Universitat de Salamanca. Es va mudar a Barcelona amb l’objectiu de realitzar un màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament. Des d’aquí, escriu, reescriu i fa collages. En l’actualitat, compagina la seva activitat docent com a professora de literatura i filosofia en un centre d’educació secundària amb la lectura i l’estudi autodidacta, a més de cursar estudis d’Història de l’Art per la UNED.

×

Atención al cliente

Haz clic abajo para contactar por Whatsapp o llámanos al 619 054 180.

× Chatea con nosotros