L’infinit plaer de les matemàtiques

La màgia dels nombres que componen el nostre món!

120,00

Dijous 19, 26 d’octubre; 9, 16, 23, 30 de novembre; 14 de desembre, de 18.30h a 20h

 

Impartit per Alessandro Maccarrone.

 

 

En aquest curs repassarem algunes idees matemàtiques essencials, que ens ajuden a comprendre el món que ens envolta.
Buscarem sempre la comprensió dels conceptes i de la seva rellevància. Defugirem les regles mecàniques sense sentit. Actuarem i pensarem matemàticament: raonarem, resoldrem problemes i farem que el llenguatge matemàtic resulti una mica més proper. Alternarem activitats pràctiques, explicacions teòriques, una mica d’història i molta, molta discussió, per tal de descobrir l’incalculable plaer de fer matemàtiques.

Aquest és un curs per a aquells que detestàveu les matemàtiques, però voldríeu donar-los una altra oportunitat; també per a aquells que les estimàveu, però les teniu molt rovellades; i si les matemàtiques ja formen part del vostre dia a dia, però us interessa veure-les des d’un altre punt de vista, aquest curs també és per a vosaltres.

 

1. Un, dos, molts: de què estan fets els nombres?
2. No hi ha nombres grans, sinó operacions petites. (Estimacions de quantitats que semblen impossibles de descobrir; Potències, intuïció)
3. La importància de tenir la raó (Quantitats absolutes i quantitats relatives; percentatges; l’IVA, l’IRPF, la base imposable i altres monstres comptables).
4. Generalitzem (Càlculs amb quantitats desconegudes; patrons i regularitats; llenguatge algebraic i la bellesa d’una fórmula matemàtica).
5. Gràfiques virals (Eixos de coordenades, gràfiques, anàlisi de gràfiques en els mitjans de comunicació).
6. Ignorància o atzar? (Probabilitat, i atzar en les nostres vides.)
7. Considerem la vaca esfèrica (Observar la realitat amb ulleres geomètriques; definir, ordenar i classificar; les quatre dimensions).
8. Mesurar distàncies inabastables (El raonament matemàtic com a aparell de mesura; Tales de Milet i de Pitàgores de Samos; pujar dalt de triangles per arribar a l’horitzó i, fins i tot, a les estrelles).

 

Alessandro Maccarrone és doctor en física teòrica a la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva investigació sobre l’estudi dels forats negres en el marc de la teoria de cordes. Ha desenvolupat materials educatius i de divulgació científica. Actualment treballa com a professor d’educació secundària. És autor del llibre El infinito placer de las matemáticas.

 

 

El curs s’impartirà a Casa Blackie, al barri de Gràcia, al carrer Providència, 29.