Atef Abu Said | Vull estar despert quan em mori

Atef Abu Saif

Vull estar despert quan em mori

Diari d’un genocidi

L’import íntegre del llibre serà destinat a tasques humanitàries al territori palestí.

Campanya finalitzada

 • PREVENDA:
  Entrega estimada juliol 2024
 • DISSENY DE LA COBERTA:
  María Medem

Un testimoni punyent que ens obre els ulls davant d’un genocidi que està passant a temps real davant nostre i del qual no podem ni volem ser còmplices.


Per què publiquem aquest llibre

«Les paraules són la matèria primera de la nostra feina com a editors. Les paraules volen, i són poesia. Amb les paraules teixim les històries que encanten als nostres nens, es tracen les reflexions i els testimonis que ens acompanyen i organitzen la nostra vida d’adults. Amb les paraules es fan els llibres, instrument de cultura i de pau.

La guerra esborra la paraula. Sota el soroll de les armes, ningú té dret a fer-se sentir. No el van tenir les víctimes del brutal atac de Hamàs. No el tenen les víctimes, dones i nens en gran part, de la despiadada i desproporcionada venjança genocida israeliana. Ningú parla des de Gaza: més de 100 periodistes han mort des de l’inici de la invasió.

Per això sentim que és el nostre deure com a editors de donar difusió a aquest Diari d’un genocidi, un sentiment que compartim amb altres 9 editorials de tot el món. Les paraules d’Atef Abu Saif han d’arribar a tot arreu. Llegint-les, hem de sentir en carn pròpia com és viure a l’infern, com és veure, amb absoluta impotència, com van morint nens i adults, familiars, amics i veïns, un poble sencer. Perquè, units en el dolor atroç, puguem dir, amb una sola veu, una sola paraula: prou.»

 • Alice Incontrada
  Editora
 • Jan Martí
  Editor

Una aliança internacional

La seva publicació, amb caràcter urgent, suposa la unió de deu editorials internacionals, que estan publicant el llibre de forma simultània per denunciar la situació de la població palestina i exigir l’alto el foc.

 • Comma Press (UK)
 • Beacon Books (USA)
 • Blackie Books (ES / CAT)
 • Angústúra (IS)
 • Noura Books (ID)
 • Chiheisha Publishing (JP)
 • Società INformazione (IT)
 • Elefante (PT)
 • Second Thesis (KR)
 • Berria (EUS)

Sinopsi

El 7 d’octubre del 2023, mentre es banyava amb els seus amics en una platja de Gaza, l’Atef Abu Saif va ser sorprès pel soroll d’unes explosions. El que semblava una cosa gairebé quotidiana per a un palestí nascut en un camp de refugiats, va resultar ser l’inici de la guerra de Gaza que aviat es convertiria en la massacre més sagnant de la història de Palestina.

A partir d’aquella nit, l’Atef va descriure al seu diari el malson: el xiulet dels míssils contra fleques, escoles i hospitals, les visites a la seva jove neboda mutilada a l’hospital, l’assassinat dels seus familiars, veïns i amics més íntims, les cues eternes per aconseguir farina o aigua, les passejades per la devastació del paisatge de la seva infància.

Vull estar despert quan em mori és la crònica d’un genocidi, de l’esborrament de tot un poble: un testimoni punyent que ens obre els ulls davant l’horror desplegat a temps real davant nostre i del qual no podem ni volem ser còmplices.

«Alguns nens han inventat una nova i enginyosa manera d’assegurar-se que la seva història sigui explicada, o almenys quedi registrada, fins i tot després d’haver estat esbocinats per un míssil israelià. Perquè els seus cossos siguin reconeguts, han començat a escriure els seus noms amb marcadors a les mans i les cames. Comparteixen aquesta pràctica a les xarxes socials. Alguns fins i tot escriuen els números de telèfon dels seus familiars perquè puguin trucar-los i informar-los de la seva mort. És gairebé impossible pensar que el món continuarà existint després de la nostra mort, però aquests nens ho fan: anteposant els seus éssers estimats, amb l’esperança d’alleujar el patiment salvant-los del purgatori de no saber. També ho fan, crec, per ells mateixos: la idea de morir i no ser plorat per ningú és insuportable.»

Fragment de Vull estar despert quan em mori

Sobre l’autor

ATEF ABU SAIF va néixer al camp de refugiats de Jabalia, a la Franja de Gaza, el 1973. Es va llicenciar a la Universitat de Birzeit i després va cursar un màster a la Universitat de Bradford, Anglaterra. També té un doctorat en Ciències Polítiques i Socials de l’Institut Universitari Europeu de Florència. És autor de cinc novel·les i dues col·leccions de contes, així com de diversos assajos polítics. És també col·laborador habitual de diaris i revistes palestins i d’altres països àrabs, on el 2014 va començar a publicar els seus diaris del conflicte de Gaza. El 2019, es va traslladar a Cisjordània, on resideix des de llavors. Al començament de l’última ofensiva del genocidi israelià a Gaza, l’octubre del 2023, Atef Abu Saif estava visitant la ciutat amb Iàssir, el seu fill de quinze anys. Hi van quedar atrapats durant més de tres mesos. Aquí estan recollits aquests dies de terror i mort, el testimoni únic d’una de les pitjors massacres del nostre segle.

Sense ànim de lucre

L’import íntegre del llibre serà destinat a tasques humanitàries triades per l’autor.


 • Medical Aid
  for Palestinians

 • The Middle East
  Children’s Alliance

 • Sheffield Palestine
  Solidarity Campaign