James Flora

Bellefontaine, Ohio, 1914


James Flora (a quien sus seres queridos llamaban Jim) creció sin cosas que hoy nos parecen tan normales como la televisión, la radio o los lavavajillas. Esto no significa que se aburriese: desde niño fue un apasionado de la música y el dibujo, disciplinas que en su cabeza iban siempre de la mano. Más hábil con el pincel que con los instrumentos, a los veintiún años se decantó por estudiar Arte en la Academia de Cincinnati. Allí fundó la revista The Little Press Man, donde realizó tareas de ilustración, maquetación y diseño, y descubrió que su vocación era la escritura. En 1941 se casó con la artista Jane Sinnicksen, con quien tuvo cinco hijos. Probablemente fue la paternidad lo que le empujó a interesarse por la literatura infantil, y a escribir e ilustrar diecisiete libros que poder leer a sus hijos por las noches. También se hizo famoso ilustrando portadas de discos de jazz y colaborando en revistas, periódicos y publicidad, y tal fue su influencia que hasta Pixar incluyó un homenaje a Flora en Monstruos S.A., su película más emblemática.

James siempre dijo que su ambición era crear pequeñas obras que lograsen «agitar» a sus lectores. Quizá por eso compilase las terroríficas historias que contiene este libro. Porque ¿qué agita más que un puñado de viejos y buenos fantasmas, de esqueletos blandiendo hachas y de brujas con verruga?

James Flora va créixer sense coses que avui ens semblen tan normals com ara la televisió, la ràdio o els rentaplats. Això no vol dir que s’avorrís: des de ben petit va ser un apassionat de la música i el dibuix, dues disciplines que sempre anaven plegades dins del seu cap. Més hàbil amb el pinzell que amb els instruments, als vint-i-un anys es va decantar per estudiar Art a l’Acadèmia de Cincinnati. Allà va fundar la revista The Little Press Man, on va fer feines d’il·lustració, maquetació i disseny, i va descobrir que la seva vocació era l’escriptura. L’any 1941 es va casar amb l’artista Jane Sinnicksen, amb qui va tenir cinc fills. Probablement va ser la paternitat la que el va empènyer a interessar-se per la literatura infantil, i a escriure i il·lustrar disset llibres que podia llegir de nit als fills.

També es va fer famós il·lustrant portades de discos de jazz i col·laborant en revistes, periòdics i publicitat, i va ser tanta la seva influència que fins i tot Pixar va incloure un homenatge a Flora a Monstres, S. A., la seva pel·lícula més emblemàtica. En James sempre va dir que la seva ambició era crear petites obres que aconseguissin «sacsejar» els lectors. Potser per això va compilar les terrorífiques històries que conté aquest llibre. Perquè què sacseja més que un grapat de vells i bons fantasmes, d’esquelets brandant destrals i de bruixes amb berrugues?